שפיכת מים אחרי היוצא לדרך

שלום לכבוד הרב,
אצלנו בעדה כאשר אדם נוסע למקום פלוני דרך מטוס, אנו לוקחים כלי עם מים ושופכים לארץ תוך כדי שאותו אדם מתרחק ממשפחתו דרך רכב. האם דבר זה אב או תולדה של כישוף
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

מנהג זה היה נפוץ בקרב יהודי בוכרה ולא הצלחתי לעמוד על מקורו, יש שכתבו שאפשר שהוא משום שהתורה נמשלה למים ונאמר "בהתהלכך תנחה אותך" והיינו שזכות התורה תעמוד לך בדרך להנצל מהמזיקים, ומכל מקום יש הרבה סגולות מהסוג הזה ואם מקורם טהור אין בך חשש כישוף חלילה.

מקורות:

ראה ס' בכורי ישראל פרק יז סעיף ז.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. מנהג ידוע בעדה הטריפוליטאית.
    נוהגים לשפוך מים לרגלי היוצאים/נוסעים
    כפי שהמים נשפכים ומתאיידים וחוזרים שוב לארץ באמצעות הגשם, כך תשובו הביתה בשלום
    יוסי גולן רעננה

  2. עדה עיראקית – נהוג לשפוך מים אחרי אדם – שנוסע לטיול ,לצבא, מתחיל מקום חדש כמו נסיעה ללימודים, עבודה חדשה
    הסבתא רבתא שלי עיראקית המשיכה את המנהג כמו אבות אבותיה

  3. המנהג של שפיכת המים נהוג בקרב רוב העדות היהודיות אך גם בקרב הגויים ,באפריקה ,אירופה ואף ארהב תיתקלו באנשים שעושים את זה .