מי שלא שתה מלא לוגמיו בהבדלה האם חוזר ומבדיל?

אם לא שתו רביעית מהיין בהבדלה ועברו 72 דקות האם צריך לעשות עוד פעם הבדלה?

תשובה:

שלום רב

לכתחילה יש לשתות רביעית יין בבת אחת – מקסימום שתי לגימות רצופות [לשיעור הקטן מדובר ב86 סמ"ק] ובדיעבד לכל הפחות מלא לוגמיו בבת אחת שזה רוב רביעית [כ45 סמ"ק], אם שהה 4 דק' ולא שתה שיעור כזה לא קיים את המצוה כתיקונה וצריך לחזור ולשתות, ומכל מקום גם מי שלא שתה כשיעור הראוי אינו חוזר ומבדיל. הנושא של 72 דק' אינו רלונטי כאן.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רצו ומשנה ברורה שם ס"ק ו, ט, על כך שדי לעצם המצוה במלא לוגמיו ראה סי' רעא סעי' יג. על כך שבדיעבד אינו חוזר ומבדיל, ראה שו"ע הרב סי' קצ סעי' ד וארחות חיים סי' רצו סעי' א, והובא בשמירת שבת כהלכתה פרק ס סעי' לה – לו.