אם שכן שבנה בחצר יכול למנוע שכן אחר מלבנות על הגג

היכן כתוב, ומה דעתו של בעל 'פתחי החושן', בשכן בבנין משותף הגר בקומה מתחת לשכן בקומה האחרונה, ובנה לעצמו תוספת, וכעת רוצה השכן בקומה העליונה לבנות על הגג המשותף [רעפים] והשכן מתחתיו מעכבו או דורש תשלום
[ידוע לי כי יש סברה כזאת בשמו, ששכן שבנה תוספת כלשהי בבניין – איבד את זכויותיו במקום בחלק אחר ברכוש המשותף לפחות באותו שטח שבנה או לגמרי, וכל מה שידוע ששכנים יכולים לעכב או לתבוע על בניית גג מדובר על שכנים שלא ממישו עדיין את זכויותים ברכוש המשותף.]

תשובה:

שלום רב,

מי שבנה על רכוש המשותף אינו יכול להתנגד לבניה בגודל דומה של שכן אחר, אבל יכולה שתהיה לו טענה בעניין מיקום הבנייה.

מקורות:

בשו"ת בית דוד סי' צב (מובא בספר משכנות ישראל סי' י' אות ג בשם ספר זכור לאברהם חו"מ ח"ב ערך נזקי שכנים וכמדומני שמובא גם בספר פתחי חושן שותפים פ"ד הערה ט) כתב ששכן שבנה על רכוש משותף אינו יכול להתנגד לבניה דומה של שכן אחר. וכך – להבדיל – גם לפי חוק המקרקעין סעיף 71ב (ג).