האם מותר לנשק אדם מת?

שאלה אותי בטלפון בת לנפטר ז"ל, אם מותר לה לנשק לאביה?
עניתי לה שעדיף שלא ואיני זוכר מאיפה זכור לי שיש סכנה בנשיקה לנפטר
אח"כ שאלה אותי האם לעצור את אימא שלא תנשק את הנפטר, וחששתי שלא תשמע לה לכן אמרתי לה שתניח לאימא, כי אמרתי מוטב יהיו שוגגין
ועתה רצוני לדעת אם עניתי טוב ומה התשובות הנכונות, הן על פי ההלכה ואם אפשר גם על פי הסוד
תודה

תשובה:

שלום רב

המקור שאסור לנשק אדם מת ושסכנה יש בדבר הוא בס' חסידים. אולם ראה פתחי תשובה בסי' שצד אות א שהביא שיש שהתירו בכל המתים מלבד בנו או בתו, ובס' דבש לפי מהחיד"א מערכת נו"ן אות כ"ד כתב שאת אביו ואמו מותר לנשק כפי שמצינו בתורה שיוסף נישק את יעקב אביו לאחר מותו. אכן מנהג העולם להחמ יר בזה , ובספרי חסידות כתבו שיוסף נשק לאביו לפי שהיה מוגדר כחי, כמו שנאמר יעקב אבינו לא מת, ואף שהפסוק אינו מתפרש כפשוטו כמבואר במדרשי חז"ל התיר יוסף לעצמו לנשקו. לכן, אין למחות ביד המנשקים, מלבד בבנו או בתו.

בשורות טובות