בורר בהוצאת זיתים מהרוטב / הטמנה בתוך קופסה

שלום לכבוד הרב שליט"א.

1.יש לנו ארגז שבתוכו יש את הפלטה.
האם מותר בשבת לפתוח ולסגור את הארגז,ולהוציא מאכלים מהפלטה או שיש כאן איסור של הטמנה בכל פעם שסוגרים את הארגז?
2.האם מותר בשבת להשתמש בכלי שנועד לאחסן חמוצים וזיתים, וע"י הרמה של המסננת יהיה ניתן לקחת את הזיתים או החמוצים שהיו במים?(איסור בורר)

תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב

א. סגירת ארגז רחב שבתוכו הפלטה אינו נחשב הטמנה. הטמנה היא דוקא כאשר הדבר המטמין עוטף את הסיר ללא הפסק משמעותי של אויר.

ב. באופן כללי מסננת כזו נחשבת כלי המיוחד לברירה, שהרי כל תכליתה הוא לברור את החמוצים מהמים. אלא שלענין איסור בורר לא מוגדר כל כך איזה גודל של דבר מוצק הנמצא בתוך נוזל נחשב כמעורב בו שמחמת כן יהיה אסור לברור אותו משם. לגבי מלפפונים חמוצים שהם גדולים מעט, הורה הגרש"ז אויערבך שאינם נחשבים כתערובת עם המים ומותר לברור אותם בשבת. כך מבואר בס' שמירת שבת כהלכתה מהדורה החדשה פרק ג סעי' כ. לגבי זיתים נראה שיש להחמיר כיון שהם קטנים ולא ניכרים היטב בתוך המים.

בהצלחה

מקורות:

ראה שביתת השבת ב"ר ס"ק ב לגבי ניקור בשר והוצאת ביצים ממי הבישול, ובקצות השולחן סי' קכה בדי השולחן ס"ק יד.