מדוע באמירת תהילים ליד קבר אין בעיה של לעג לרש?

איך זה שמצד אחד מקפידים להכניס ציצית ליד קברים וכו' שלא יהיה לעג לרש ומצד שני מקובל לומר תהילים ליד קברים ואז לא חוששים ל"לעג לרש"

תשובה:

שלום רב

כיון שתהילים אלו נאמרים לעילוי נשמתם אין בכך חשש, שהרי הדבר נעשה להם לתועלת.

מקורות:

לענין העליה לקבר ביום הזכרון, מנהג זה נזכר בדברי מרן השו"ע (יו"ד סי' שדמ ס"כ) לענין ת"ח. אולם ראה בספר חסידים (סימן תשט – תשיא): "קהל אחד רצו ללכת למקום אחד בא מת לאחד בחלום ואמר אל תעזבו אותנו כי יש לנו הנאה כשתלכו לבית הקברות וכו' ברזילי הגלעדי אמר (שמואל ב' יט, לח) אמות בעירי כי הנאה יש למתים שאוהביהם הולכים על קבריהם ומבקשים לנשמתן טובה ומטיבים להם באותו ענין, וגם כשמבקשים עליהם הם מתפללים על החיים. ע"כ. ולכן מעלה גדולה יש בעליה על ציון הנפטר ביום הזכרון וללמוד שם משניות לעילוי נשמתו, ובכך גורם הנאה לנפטר. וכן הביא בשו"ת יבי"א (ח"ד יו"ד סי' לה אות ז). וע"ע בשו"ת תורה לשמה (סי' תצג) שכתב לבאר המעלה שיש ללמוד דוקא ליד קבר הנפטר.