חוטי ציצית שנקרעו האם הציצית נפסלת בכך?

א. מה הגודל הכי קטן בסנטימטרים שצריך שישאר בחוט ציצית שנקרע

ב. מובא במ"ב שצריך שיהא מרחק של אגודל בין קשר לקשר בפועל כשעושים קשרים בהבדל של 10 5 6 5 או 7 8 11 12 אין מרחק זה, אז איך לעשות?

תשובה:

שלום רב.

א.יש להבחין בין חוט אחד שנקרע לשני חוטים, ואם נקרעו מצד אחד או משני צדדים: 1. נקרע חוט אחד מתוך השמונה – אף אם לא נשאר ממנו כלום הציצית כשרה. 2. נקרעו שני חוטים הדין כך – אם דקדק והקפיד בשעת הכנת הציצית שיהיו תמיד אותם ארבעה ראשים בצד אחד וארבעה ראשים בצד השני, ושני החוטים שנקרעו הם מצד אחד, הציצית כשרה , אולם אם לא הקפיד על כך או שנקרעו חוטים משני הצדדים, הציצית פסולה אלא אם כן נשתייר לפחות באחד מהם "כדי עניבה" – 4 ס"מ לפי שיעור ר' חיים נאה או 5 ס"מ לפי שיעור החזון איש. 3. נקרעו שלושה חוטים ויש לפחות בשנים מהם כדי עניבה – לרא"ש הציצית כשרה וכן העיקר להלכה, ולרבינו תם הציצית פסולה וראוי לחוש לדבריו. וכן הדין אם הוא מקפיד כנ"ל והחוטים כולם מצד אחד.

ב. אין צורך שהכריכות לבד יהיו כאגודל אלא שחמשת הקשרים יחד עם ארבעת הכריכות יהיו ארבעה אגודלים. גם זה אינו אלא להידור מצוה ואינו מעכב בכשרות הציצית.

מקורות:

א. ראה שו"ע ומשנה ברורה סי' יב.

ראה שו"ע סי' יא סעי' יד.