מה דין מזלג שהפכו בו את הכבד בעת הצלייה על האש?

שלום לכבוד הרה"ג שליט"א

משפחה שמארחת כבר 7 שנים אדם גרוש ובתקופה האחרונה לא נעים לאכול לידו ריח רע וקולות רקע וכו' האם יכולים לומר לו להפסיק להגיע [מה לעשות אם הוא יפגע ואולי יוביל אותו לחלות]. והאם צריכים לעשות התרת נדרים על המנהג הטוב הזה?

ומה הדין מזלג שהפכו איתו כבד על האש האם הוא נאסר? ואיזה כלי כדאי לייחד להפוך כבדים ולבבות לא מוכשרים?

תשובה:

שלום רב.

א. בענין זה מי אני הקטן שאוכל להורות לכם. אין ספק שהמעשה שאתם עושים הוא נשגב ונאצל, אני בטוח שאילו היינו יודעים מה קורה בעולמות העליונים בכל סעודה שהוא מתארח אצלכם היינו מסתכלים על כל עניני העולם הזה במשקפיים אחרות, אבל בודאי אין לכם חיוב מן הדין לארח אותו. לא נראה שיש כאן חשש נדר, אף פעם לא התכוונתם לאמץ אותו בקביעות.

ב. לבני ספרד מותר להפוך את הכבד במזלג והוא אינו נאסר, אולם למנהג בני אשכנז המזלג טרף. לכתחילה נהגו בני ספרד להחמיר בזה, ולכן תמיד כדאי להשתמש בשיפוד חד פעמי או ליחד מזלג מסויים לפעולה זו ולעשות בו סימן ברור שלא יהיה ניתן לטעות בו. אופן הכשרת המזלג על ידי ליבון באש עד שיאדים [קשה לעשות זאת…].

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' עו סעי' ד ובכף החיים שם ס"ק לז, ובן איש חי קדושים סעי' ו.