לתרומות לחץ כאן

נפילת אפיים ביחיד ובמקום שאין ספר תורה

מתפלל ביחידות. מה יכול לומר ומה לא יכול לומר
בתחנון.נפילת אפיים. והוא רחום בשני וחמישי.

תשובה:

ניתן לומר תחנון גם ביחיד מלבד י"ג מידות של רחמים [אלא אם כן אומר אותם טעמי המקרא כקורא בתורה]. אלא שנפילת אפיים נעשית רק במקום שיש בו ספר תורה, ויש שנוהגים להקל בכך גם כאשר יש שם שאר ספרי הקודש. כמו כן, מנהג ירושלים היה ליפול אפיים בירושלים גם כשאין שם ספר תורה, מתוך הנחה שכל ירושלים היא בכלל "לפני ה'" שהרי היא מקום המקדש, ויש שהקילו בזה רק בירושלים שבין החומות.

גם במקום שאין ספר תורה יש לומר את המזמור של התחנון ללא נפילת אפיים.

מקורות:

על כך שנפילת אפיים נעשית רק במקום שיש בו ספר תורה, ראה רמ"א סי' קלא סעי' ב, וראה משנה ברורה שם ס"ק יא על שאר ספרי קודש. כמו כן ראה שם, שאדם שיש לו ספר תורה בביתו נופל על פניו אפילו ביחיד [או כשהוא מתפלל ביחידות בבית הכנסת]. הכרעת בעל הקהילות יעקב היתה שבבתי ספר יש להקל לעשות נפילת אפיים גם כשיש שם שאר ספרי קודש, כדי לחנך את התלמידים למצוה זו.

כמו כן יש שהורו, שגם אלו שנוהגים בירושלים החדשה שלא ליפול אפיים ללא ספר תורה, כשיש שאר ספרים יוכלו להקל בכך בצירוף שתי שיטות אלו, וכן קיבלתי מגדולי הוראה. על מנהג ירושלים בזה, ראה ס' ארץ ישראל לרי"מ טוקוצ'ינסקי סי' א סעי' ט. על המחמירים בזה בירושלים החדשה, ראה ס' אישי ישראל פרק כה הערה לט בשם הגרש"ז אויערבך.

על כך שיש לומר מזמור זה ללא נפילת אפיים כשאין ס"ת, ראה כף החיים סי' קלא ס"ק מ.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל