הטעם שאומרים למלאכים בליל שבת "צאתכם לשלום"

מדוע אשכנזים אומרים צאתכם לשלום למלאכים בשבת והספרדים אומרים בשבתכם האם זה מחלוקת אם הם עוזבים או לא או מה הסיבה לכך

תשובה:

שלום רב,

אכן החתם סופר על התורה (פרשת ויקרא עמוד קכ"ג ד"ה שמאי) כתב שאין לומר למלאכים ולבל דבר קודש צאתכם לשלום כי אין להוציאם. אבל החיד"א (מחזיק ברכה סימן רסב סק"ב) כתב שנהגו לומר צאתכם לשלום והכוונה היא שהמלאכים יברכו בשעת צאתם.

ובכף החיים (שם ס"ק טז) כתב שמנהגינו לומר אחר ברכוני לשלום בשבתכם לשלום ואח"כ חוזרים לומר ברכוני לשלום ואח"כ אומרים בצאתכם לשלום וחוזרים לומר ברכוני לשלום. כלומר, ברכוני בשעת בואכם ובעת שבתכם ובעת צאתכם.

שבת שלום