ברכת גוי – אם עונים אחריה אמן?

אם יהודי שומע גוי שהוא ערבי שמברך קודם האכילה ואין כוונתו לליצנות וכדומה האם חייב או רשאי לענות אחריו אמן. תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

אם שמע אם כל הברכה מפי הגוי וראה שלא שינה מהנוסח, עונים אחריו אמן, אולם אין בכך חובה.

מקורות:

רמ"א או"ח סי' רטו סעי' ב. וראה שם בביאור הלכה, שאף שיש סוברים שאין עונים אחריו אמן, כיון שיש סוברים שמותר לענות אחריו אפילו לא שמע את כל הברכה מפיו, דיינו שנחמיר בזה שלא יענה אלא אם כן שמע ממנו את כל הברכה [לענין זה, חמור אפיקורס (דבר שאינו מצוי בזמנינו) מגוי, שכן גוי שמזכיר שם ה' כוונתו לשמים, משא"כ באפיקורס]. אולם, בס' כף החיים שם ס"ק יד כתב שממשמעות לשון השו"ע שם נראה שחלק על דברי הרמ"א. כמו כן, בט"ז שם מבואר, שדין זה אינו חובה אלא רשות בעלמא [בשונה משאר עניית אמן על ברעת יהודי שהיא חובה].