שאלות בהאכלת ארנבות

כבוד הרב' שליט"א
עפ"י היתר הרבנים קנינו ארבנות משום תרומתן להתפתחות הילדים.
כמה שאלות:
1. אנו נוהגים לאגור שאריות לחם בכלי, וכשמצטברת כמות מסויימת אנו אורזים אותו בשקית ומשליכים לאשפה. הארבנות אוהבות לאכול את הלחם. האם מותר לתת להם את שאריות הלחם או שזה ביזוי הלחם?
2. ואם אכן מותר, האם מותר להניחו על הקרקע כדי שהארנבות יאכלו ממנו?
3. אין לארנבות שעות אכילה מסויימות, הן אוכלות כל הזמן כל עוד נותנים להן אוכל. מה הדין בשבת?

4. האם יש לתת להן אוכל לפני שאנו אוכלים, או שהלכה זו שייכת רק בבהמה?

בכבוד רב

תשובה:

שלום רב.

1. מותר ליתן להם את שאריות הלחם, ואין בכך משום ביזוי אוכלים, אלא להיפך כך ראוי לעשות כדי שלא להשליך את הלחם לאיבוד.

2. אם דרכם לאכול מהרצפה מותר להניח את הלחם על הקרקע.

3. כל בעל חי שמזונותיו תלויים באדם, מותר להאכילו בשבת, אך אסור לטלטלם כי כל בעלי חיים הם מוקצים.

4. הדין שאסור לאדם לאכול קודם שיתן מאכל לבהמתו, לא נאמר דווקא על בהמה, אלא הוא הדין על כל בעלי חיים שמזונותיהם עליו, וגם בעלי חיים טמאים בכלל. ואם יודע שיש לפניהם אוכל או שמינה שליח שיאכילם מותר לאכול גם בטרם נתן להם לאכול, ועיקר הענין הוא שלפני שאוכל ישים לב אם יש מזון לבעלי החיים שברשותו.

מקורות:

1. ראה כאן כעין זה.

3. שולחן ערוך סי' שכ"ד סעיף י"א ובמ"ב שם ס"ק כ"ט.

4. שולחן ערוך סי' קס"ז סעיף ו' ומ"ב שם ס"ק מ', וראה בשאילת יעב"ץ א,יז שמבואר בדבריו שגם בבהמה טמאה נאמר דין זה ובהר צבי א,צ וכך נלמד ממה שלמדו הפוסקים דינים אלו ממעשה התורה עם אליעזר ורבקה עם הגמלים ובאשל אברהם (בוטשאש) סי' קס"ז.