ביקר במוזיאון ללא תשלום בטעות

אני ואשתי ביקרנו במוזיאון וחשבנו שהכניסה חינם, לאחר שיצאנו נודע לנו שיש שלט שכל מבקר צריך לשלם 45 ש"ח.
זה ברור שאילו ידענו שמדובר במחיר מפולפל כזה לא היינו מבקרים שם כלל וכלל, השאלה אם עלינו לשלם או לא.

תשובה:

אתה חייב לשלם כמה שכן היה שווה לך לשלם עבור הכניסה למוזיאון.

מקורות:

יותר ממה ששווה ההנאה למבקר אין חיוב לשלם, כיון שלא נכנס על דעת לשלם וממילא דינו כנכנס (דר) לחצר חבירו שלא ברשות, שאם הנכנס לא נהנה ובעל החצר לא נחסר אין חיוב לשלם. עיין שו"ע חו"מ סי' שסג סעיף ו. אמנם היה מקום לומר שבעל המוזיאון חסר בהשקעה הרבה לבניית המקום וטיפוחו, אבל בנידון זה אינו נראה שיש לחסר את ההוצאות הכלליות, אלא ההפסדים שגרם המבקר בעצמו (שוודאי אינם יותר משיעור הנאתו), שהרי ההשקעה בבניית המקום היא לצורך הלקוחות הפוטנציאליים ומבקר זה שנכנס לאחר שסבר שהכניסה חינם אינו לקוח פוטנציאלי.
בנוסף לכך, דעת התוספות (עיין ברא"ש ב"ק פרק ב סי' ו) שאם בעל החצר חסר והנכנס לא נהנה אינו חייב לשלם, ואף הרי"ף והרא"ש שמחייבים אין זה אלא משום שהנכנס אוכל את חסרונו של בעל החצר, אבל לא מסתבר לומר סברא זו גם על הוצאות כלליות.