פנייה להוצאה לפועל

שלום רב.
כבר שלוש חודשים שהצ'קים שהשוכר שלי נתן לי חזרו מחוסר כיסוי
ידוע לי שיש לו כסף רק הוא מזלזל בחובות שיש לו.
האם לאחר כמה התראות אני יכול לפנות להוצאה לפועל?
אודה לכם על מקורות בענין

תשובה:

שלום רב.

נחלקים הדיינים אם מותר לפנות להוצאה לפועל כאשר החוב ברור ללא קבלת היתר מבית דין על כך, אמנם לדעת רוב פוסקי זמנינו אין לפנות להוצאה לפועל מבלי לקבל היתר על כך מבית דין וכך ראוי לנהוג.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' כ"ה מבואר שהליכה לערכאות היא איסור חמור והעושה כן הרי הוא כמרים יד בתורת משה. פוסקי זמנינו רובם נוקטים שהליכה להוצאה לפועל דינה כהליכה לערכאות. יתכן מצב שישללו רכושו של אדם כאשר על פי הלכה היו חייבים להניח את החפץ האמור ברשותו (ראה סי' צ"ז). אמנם כאשר יפנה לבית דין ויקבל היתר לפנות להוצאה לפועל, נחשב הדבר שההוצאה לפועל הם כשליחים של בית דין.