לתבוע בערכאות אדם שלא יגיע לבית דין

שאלה:

בהמשך לשאלתי ומה קורה אם הנהגת היא חילוניה כנראה רוסיה גויה שברור מראש שלא תבוא לב"ד רבני

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל יש לתבוע תחילה בבית דין, ואם הנתבע לא יופיע יקבל התובע היתר לפנות לערכאות. אולם במקרים שאין כל ספק שהנתבע לא יופיע בבית דין, מותר לפנות מיד לערכאות, ואין לנו להשהות את התובע עד לשלושה הזמנות מבית דין וקבלת היתר.

כדי להתיר לפנות לערכאות צריך שיהיה ברור שלא יופיע הנתבע בבית דין. ולכן בחברות שבבעלות חילוניים, שאין כל ספק שלא יבואו לבית דין, י להקל לגשת מיד לבית שפט. אבל אדם פרטי למרות שאינו שומר תו"מ לא מתירים, מאחר והמציאות מוכחת שרבים מגיעים לבית דין. וכדי להתיר תביעה בערכאות נגד אדם פרטי, יש להתייעץ עם דיין בכל מקרה לגופו של עניין – פעמים והנתבע יקבל היתר מיידי, ופעמים לא.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כסף הקדשים סימן כו.