למה מרדכי לא גירש את אסתר – איך צמו בליל פסח וביטלו מצוות אכילת מצה

שלום
שאלה
כפי שכתוב אסתר היתה נשואה למרדכי עליהם השלום איך מרדכי מרשה לאשת איש להיות עם הרשע אחשורוש למרות שאין חיוב קידושין ישנה אפשרות יכל במחילה מכבודו לתת לה גט ולא במחילה שוב מכבודו להכשיל אשה נשואה
שאלה שניה
איך ביטלו אכילת מצה מדאוריתא
מבקש הארתכם לשאלות שהתקשתי בהם ושכרכם רב מן השמים
תודה.

תשובה

שלום וברכה

1. התוספות במסכת מגילה [טו] שואלים שאלה זו, ומתרצים שמרדכי פחד שאם יגרש אותה יתפרסם הדבר למלכות, מכיון שכדי לגרש צריך לכתוב גט על פי עדים.

2. במדרש רבה [אסתר פרשה ח' סימן ז'] מבואר שמה שמבואר במגילה שכל עם ישראל צמו שלושה ימים, ימים אילו היו ביום י"ג -י"ד -ט"ו ניסן, ולפי זה נמצא שצמו ביום הראשון של פסח, ויש להקשות איך ביטלו מצוות אכילת מצווה, ושאלה זו מבואר במדרש שמרדכי שאל את אסתר, ואסתר ענתה לו שאם לא תתבטל הגזירה הרעה, חס ושלום לא יהיה יותר יהודים ולא יהיה מי שיחגוג בכלל את חג הפסח ויאכל בו מצות, ולכן מוטב ששנה אחת יצומו ויבטלו מצוות עשה של אכילת מצה, כדי שבזכות זה יבטלו את הגזרה הרעה, וכלל ישראל ימשיך להתקיים ויוכלו להמשיך לקיים את המצוות.