תוקף שטר תנאים בזמנינו, להקפיד על דיני שטר

שמעתי מכמה אנשים שהשטרי תנאים בזמנינו אין להם שום תוקף וגם אין בו שום סגולה ורק עושים שלא לשנות המסורה בכל אופן אין להקפיד על דיני שטרות וקנינים כלל.
אני לא מאמין את זאת, וגם לא יודע מתי הפסיק ענין התנאים ומי החליט ככה?
נא להבהיר הענין יישר כח

תשובה:

שלום רב,

כדי שיהיה תוקף לשטר התנאים יש צורך שיהיו קנסות וכן שיהיו מפורשים כל ההתחייבויות הממוניות וזמן החתונה. אם אין קנס אין הקנין חל על החתונה מדין קנין דברים. ואם ההתחייבויות הממוניות לא מפורשות היטב יוכל הצד המבטל לטעון שהשני לא עמד בהסכם.
שמעתי בשם הגרז"נ גולדברג שליט"א שחתימה על ערבות בתנאים אינה מחייבת, כיון שבעיני אנשים זה כיבוד בעלמא.
עם זאת, יש להיזהר בדיני שטר שלא להרחיק שני שיטין ושלא לחתום זה אחר זה אלא זה תחת זה, כיון שבדברים אלו יש להיזהר כדי שלא יוכלו לזייף ולעשות מהתנאים שטר אחר.

מקורות:

לעניין קנין דברים עיין סמ"ע סי' רמג ס"ק יב ועוד.