לדון נתבע שמסרב להופיע לדין תורה שלא בפניו

נתבע שמסרב לבוא לדין תורה אם אפשר לדונו שלא בפניו?, תודה על התשובה, אשמח אם תציינו מקורות

תשובה:

שלום רב,

בדרך כלל אין אפשרות לדונו שלא בפניו, ואם דנו אותו אין שום תוקף לפסק הדין. המקרה היחיד שניתן לחייב שלא בפניו הוא אם יש שטר חתום בעדים ביד התובע, אבל זה נדיר בזמנינו.

מקורות:

נתיבות המשפט סי' יד סק"ה והוא על פי המבואר בשו"ע חו"מ סי' קו סעיף א
הסיבה היא שבלא שטר יכול אדם להיפטר בטענת פרעתי ובעוד טענות, לכן לא ניתן לחייב אותו. על אף שאדם שמופיע בבית דין ואינו עונה על שאלות בית הדין ולא מברר טענותיו ניתן לחייב אותו, כמבואר ברמ"א חו"מ סי' עה סעיף א, מכל מקום אם אינו מופיע אין בכך אומדנא שאין לו מה לטעון ולא ניתן לחייב אותו.