מנהגי אבלות על דודה

כבוד הרבנים שאלה יש לי, דודה של אשתי היינו אחות אמה מת האם שייך דיני אבילות לאשתי מחמת קורבה? ונא לצרף המראי מקומות

תשובה

הספרדים אינם נוהגים מנהגי אבלות במקרה כזה. אמנם האשכנזים נוהגים מעט מנהגי אבלות במקרה שחמותך יושבת שבעה ואשתך נמצאת איתה באותה עיר, אם אשתך נמצאת בעיר אחרת אפשר להקל שלא לנהוג כלל מנהגי אבלות.

מנהגי האבלות למנהג האשכנזים: לא רוחצין בחמין ולא משתתפים בסעודות מצווה (ברית מילה וכדומה) ולא מחליפים בגדים (כמו בתשעת הימים),

זמן מנהגי האבלות הוא רק עד מוצאי שבת, (וזה לא משנה באיזה יום היה הלוויה, אחרי שבת הכל מותר),

מקורות

עיין ברמ"א יו"ד סימן שע"ד סעיף ו' שהביא שהמנהג הוא להחמיר ולנהוג מעט מנהגי אבלות עד אחרי שבת ראשונה, והש"ך שם מבאר שקצת מנהגי אבלות הכוונה היא כנ"ל.

ומה שכתבנו שאם חמותך יושבת שבעה בעיר אחרת אין נוהגין מנהגי אבלות, נחלקו הפוסקים בעניין זה, עיין בפתחי תשובה סק"ד שהביא מחלוקת בזה, ולעניין הלכה מכיון שכל מנהגי אבלות במקרה כזה הם חומרא, ובאבלות הלכה כדברי המיקל יש להקל כאן בפרט שדעת הרבה מאוד אחרונים להקל (כ"כ בשו"ת פנים מאירות וכן הביא הפתחי תשובה בסי' שצ"ט סק"ד בשם שו"ת שיבת ציון, וצע"ק שהפתחי תשובה סותר את עצמו ממש"כ בסי' שע"ד), וכן נקט הגר"ש וואזנר שליט"א [קובץ מבית לוי ח"ט עמ' מח].