גידול כלב לא מסוכן

האם מותר לגדל כלב לא מסוכן בבית???

תשובה:

מותר לגדל כלב בבית, ובתנאי שאינו "כלב רע" שדרכו להזיק לבני אדם.

אולם גם כלב שאינו "כלב רע", אם דרכו של הכלב לנבוח על בני אדם, חייבים לשמור אותו קשור עם שלשלת, ואם אין דרכו לנבוח על בני אדם, מותר לגדלו אפילו בלי שיהיה שמור בשלשלת.

במקומות שרגילים שלא לגדל כלבים, וישנם אנשים שמפחדים מכל "מראה" של כלב, ודאי מן הראוי שלא לגדל אפילו כלב קטן ולא נובח, כיון שהדבר מביא פחד לאנשים "ואהבת לרעך כמוך"

מקורות:

המשנה במסכת בבא קמא (עט, ב) קובעת שאסור לגדל כלב אלא אם כן הוא קשור בשלשלת. הסיבה לכך היא מחמת חשש שיזיק לאחרים, ובעיקר, משום חשש שיגרום לאישה הרה להפיל את פרי בטנה, מחמת פחד מנביחות הכלב, והכל כפי שמבואר בדברי הגמרא שם, דף פג, א. ובסמ"ע (סימן שט, ס"ק ה) ודרישה (שם, ס"ק ו) ביאר שאם קשור בשלשלת אין נשים הרות מפחדות ממנו, משום שהוא קשור, ואינו יכול להזיק.

ובאמת ב"כלב רע", כלומר, כלב אכזר שדרכו לנשוך ולהזיק, משמע בגמרא (ב"ק טו, ב, כתובות מא, ב) שאסור לגדלו כלל, ומה שמבואר שמותר לגדל כלב כשהוא קשור בשלשלת היינו בכלב שאינו "כלב רע", וכן נראה בדעת הרמב"ם (פרק ה מהלכות נזקי ממון, הלכה ט). אבל בטור ושו"ע (סימן תט, סעיף ג) כתבו שרק "כלב רע" צריך לשמרו בשלשלת, ומשמע שכלב שאינו רע, אין שום חובה לשמרו בשלשלת. וכן נקטו להלכה במהרש"ל ובשו"ע הרב (שמירת הגוף, סעיף ג) שאם הכלב אינו נובח כלל, אין חובה לקשרו, ורק אם דרכו לנבוח יש חובה לשמרו בשלשלת.

אבל כלב רע ממש, שמזיק לבני אדם, אסור להחזיק ולגדל, ולצורך שמירה ניתן להתיר ע"פ תנאים שונים, וראה בשו"ת עטרת פז (חו"מ, סימן ח) שהאריך בזה הרבה.