הכנת תרופה בשבת

שאלה:

שבוע טוב כבוד הרב.

רציתי לשאול אם מותר להכין אנטביוטיקה שהיא במצב של אבקה ולהכין ממנו תרופה ע"י שמערבבים עם זה מים בשבת.
תודה על האתר המצוין

תשובה:

מותר להכין תרופה זו על ידי הכנסת מים בתרופה, ועירבוב, ואין בכך מלאכה.

בתרופה שעל ידי הכנתה הנוזל נעשה קצת סמיך, [כעין תרופת נרופן], יש להכין בערב שבת, ואם לא יש לשפוך מים לבקבוק או צלחת, ולהכניס בתוכה את תוכן האבקה, ולערבב באופן של שתי וערב [להוציא את הכף כל פעם, ולא לעשות בצורה סיבובית כל הזמן], ולאחר מכן מותר להכניס חזרה את התרופה לתוך הבקבוק שלה.

מקורות:

אם זה נעשה נוזלי ממש, אין בכך כלל איסור וכמ"ש החזו"א (או"ח סי' נח סק"ט) שאין איסור לישה באבקות נמסות, שנעשות כעין מים עכורים, וכפי שמותר לעשות קפה עם סוכר בשבת, אך אם זה נעשה סמיך יש בזה משום איסור לישה בבלילה רכה, ולכן יש לעשות בשינוי עי' בשולחן ערוך (סי' שכא סט"ז), ונחלקו הפוסקים אם צריך לעשות שני שינויים, דהיינו גם בסדר נתינת האוכל והמשקה, וגם בסדר העירבוב, ודעת הרמ"א וכ"פ במשנ"ב שם, שיש לעשות שני שינויים, ודעת החזו"א  (שם סק"ה) שדי בשינוי של סדר נתינת המאכלים, ולכן נתבאר שלכתחילה יש לעשות כך.