שוכר שלא נעל את הדלת ונגנבו פריטים מהבית

שאלה:

מי שהשכיר דירה, והשוכר שכח לנעול ונגנבו כלי הכסף, האם חייב ? מצד מזיק לכאו' זה רק גמרי ובלא מזיד, אולם אולי יש לחיייבו מצד קבלת שמירה, שלמרות שעל הקרקע אין דיני שמירה, אבל על המטלטלין יש כן דיני שמירה, אולם הספק שלי הוא, מכיון שיתכן שזה רק על מטלטלין שהוא יכול להשתמש, ולא על כלי הכסף שבזה הוא לא קיבל רשות להתשמש, ולכן אולי אין ע"ז דיני שמירה. תודה !

תשובה:

שלום וברכה,

כלים שלא הושכרו לשוכר אין על השוכר דיני שוכר. אמנם כיון שהכלים הושארו בבית ללא הבעלים והשוכר מקבל את הבית עם כל תכולתו, הרי הוא מקבל שמירה על כל תכולת הבית. אך כיון שאינו שוכר על החפצים דינו כשומר חינם ולא כשומר שכר. ואם לא נעל את הבית הרי זה פשיעה וחייב.

גם במקרים שאינו שומר כלל אם פתח בית חברו ובאו גנבים דינו כפורץ גדר בפני בהמת חברו שנחשב לגרמא, וחייב בדיני שמים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה נתיבות ריש סימן רצא ששומר שמקבל חפצים לשמירה בצורה סתמית – לא אמר בפירוש שמוכן לקבל שמירה, אלא אמר הנח לפני, אם הבעלים מסתלקים,ודאי שמקבל השומר שמירה. ולכן שוכר שמקבל דירה היות והבעלים מסתלקים ותכולת הבית באחריותו, נחשב לקבלת שמירה. אמנם יש לדון איזה קניין יש כאן. ונראה שקניין חצר – השוכר קונה בביתו השכור.

פורץ גדר – ראה טושו"ע סימן שפט.