רחל אמנו

שאלה:

נכון ה' אמר לרחל שהוא שומע רק אותה ובזכותה שבו בנים לגבולם? השאלה היא הרי בסופו של דבר תהיה גאולה כתוב בתורה שאו בעיתה או אחישנה אז מה זה ושבו בנים לגבולם? הרי ישובו גם בלי שרחל תתפלל ואם הרב יאמר שבזכות שהיא תתפלל אז היתה כבר אמורה להיות הגאולה מזמן

תשובה:

שלום וברכה

האלשיך הק' בירמיהו שם מסביר, ש"כי יש שכר לפעולתך" אמור לגבי גלות בבל, שבה שבו גם בלי שהיו ראויים, ולכן לא נאמר ושבו בנים אלא ושבו מארץ אויב, ומה שנאמר אחר כך ויש תקוה לאחריתך וכו', הכוונה שבגלות העכשוית ישובו כשהם ראויים בזכות עצמם שלא מחמת תפילותיה של רחל, ולכן נאמר ושבו בנים לגבולם, שהם כבר ראויים להקרא בנים לה' יתברך. מכל מקום למדנו מזה את הכח של רחל בתפילותיה, לכן כל אחד בישועה הפרטית שאותה הוא צריך ודאי יכול לראות הרבה ישועות בתפילות על קברה.