אטמי אוזניים בשבת

שאלה:

שלום וברכה , רציתי לשאול שאלה בנושא שבת ושאלתי היא כך : ישנם אטמי אוזנים שעשויים מספוג וכדי להכניסם לאוזן לוחצים ומכווצים אותם ולאחר מיכן מכניסים אותם לאוזן ( כשהם מכווצים) ובתוך האוזן הם חוזרים ומתרחבים בתוך האוזן ואוטמים אותה ( אטמים מסוג זה נפוצים היום מאוד ומיוצרים על ידי חברות שונות , ומצויים בעיקר במפעלים ובמטווחים של הצבא לשם הגנה מרעש גובה ) ורציתי לשאול האם מותר להשתמש בהם בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

אלה שאתה מדבר עליהם העשויים ספוג ודאי מותר להשתמש בהם בשבת, הם לא משנים צורה באמת אלא רק נתקעים באוזן לפי צורתה, ואם תוציא אותם הם שוב מתרחבים. השאלה היא לגבי אטמים מסיליקון רך, ובזה לכאורה הם מקבלים את צורת האוזן ומותאמים לה ויש בזה חשש תיקון כלי.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכה פרק יד הערה קכב לגבי שעווה והוא הדין כאן [בשעווה יש גם חשש ממרח].