ערכים חילוניים – יש כזה דבר?

שאלה:

השבוע ניהלתי דיון אם חבר בשאלה האם התנועה החילונית הביאה ערכים? במבט ראשון נראה שכן לדוגמא ערך של שוויון ערך של חשיבה עצמאית ערך של ליברליות ואם זה נכון אז השאלה היא מה מנע מהמסד הדתי להביא את אותם ערכים? מצד שני אפשר לטעון שבאמת כל מה שאפשר למצוא בתור ערך אצל החילונים זה בעצם יהדות ומה שרע הוא החילוניות? אשמח לקבל תשובה מעמיקה

תשובה:

שלום וברכה

כל ערך אנושי שקיים מקורו בתורה, משום שכל המושג צדק, חסד וכו', נקבע בעולם בעצם הבריאה, וכל גדריו ויסודותיו האמיתיים הם תמיד על אדני התורה, ואדרבה, התנועה החילונית לקחה ערכיים אנושיים אלו ובמקרים רבים שיבשה אותם לחלוטין. למשל: אמרו חכמים כל המרחם על האכזרים סופו שמתאכזר לרחמנים, דבר זה ניתן למצוא היטב בתנועות השמאל הראדיקליות שם אנשים מוכנים להתנשק ולהתחבק עם כל מחבל פוטנציאלי, ומאידך גיסא הם שטופים בשנאת ישראל… בשם השויון עיוותו וסילפו את כל תכונותיה העדינות והנשיות של האשה שהיא עיקרו של בית, ומרכז החוסן הנפשי של העם היהודי, והפכו אותה לחיקוי חיוור ולא מוצלח של גבר… יש הרבה מה להרחיב אבל אלו דוגמאות על קצה המזלג. לכן, תמיד המבחן שלנו על אמות מידה מוסריות ודרכי הנהגה, תמיד יהיו רק לפי האמת האלוקית האבסולוטית, שם נקבע לנו מתי וכיצד לרחם, את מי לאהוב וכיצד וכו' וכו'.

הבילבול הוא בכך שמדברים על מושגים נכונים שיש בהם אמת רבה, והם אכן פשוטים ומקורם ביהדות, ומסלפים אותם בשם מילים יפות של חופש ושויון וגורמים להרס של החינוך בבתי הספר, הרס התא המשפחתי, הרס חברתי וכו' וכו'…

מקורות:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אשמח אם הרב יוכל להוסיף דוגמא לערך שהיהדות נותנת שאותו אפשר להציג לאדם חילוני באופן מפורט ערך שגם אדם שלא מאמין בתורה יכול להבין שיש אותו לאדם דתי ולא לאדם חילוני.וכן אשמח לדעת מדוע ישנם ערכים שהדת לא כל כך הצליחה להבליט והחילניות הצליחה לנפנף איתו
    כגון חשיבה עצמאית ושוויון?

  2. שאלתך הראשונה מתמיהה אותי, היהדות מלאה בערכים שכל אדם יכול להתחבר אליהם, ואהבת לרעך כמוך, לא תהיה לו כנושה, לשון הרע, כיבוד אב ואם, והדרת פני זקן, עזוב תעזוב עמו ועוד ועוד ועוד. כל היחס לאשה אוהבה כגופו ומכבדה יותר מגופו וכו' וכו'. הנושאים שהזכרת של חשיבה עצמאית ושויון יש טעות בהבנתם. עצם הנושא של החשיבה והפילוסופיה זה תמצית היהדות, ראה את ארון הספרים שלנו… אבל שאתה רשאי לנהוג על פי חשיבתך ודעתך בלי לתת חשבון, זה כמובן לא נכון, אתה מחוייב לצו ומצפון אלוקי, אלא שזה לא חסרון אלא בדיוק להיפך כמו שהסברתי, הרבה ערכים בעלי מילים יפות עשויים להסתלף באופן נוראי אצל בני אדם, ורק מי שחי לפי האלוקים חי באמת מוחלטת. כך גם טעות השויון, אין שויון יותר גדול מכך שהיהדות רואה בכל בני האדם אנשים שוים שתכליתם לקיים את הרצון האלוקי, כל השטויות החיצוניות שסותרות את הטבע כמו שאשה חייבת להצליח להיות לוחמת קרבית, זה עיוות השכל לא שוויון. אתה מדבר בתפיסה שגויה מערבית ושואל היכן היהדות מבליטה חשיבה מעוותת זאת…

  3. א.כן אבל אותו רמבם שאומר שמכבדה יותר מגופו מזכיר גם שלא יכה את אישתו יותר מידי ודבר זה הישתנה לכאורה עקב זה שהפמניזם הובא לעולם על ידי החילוניות כמובן שהפמניזם היום התקדם לדבר קיצוני אבל וודאי שערך זה כן הביא תועלת לנשים.
    ב.דבר נוסף לפני שהתחיל התנועה החילונית אז נשים באירופה לא ידעו כלום ולמדו רק ספרים כמו צאנה וראנה ואחרי זה הממסד החרדי/דתי צעד בעיקבותו והתחיל להשכיל את הנשים בהרבה יותר ידע
    ואילו רק דוגמאות קטנות.
    אשמח לקבל תגובה
    תודה מראש

  4. א. אינני חושב שהיחס לאשה בא מהחילוניות זה הבלים, הענין הזה שהרמב"ם מדבר עליו תלוי היה באופי הנישואין במקומות השונים, היו מקומות שגברים היו נושאים ילדות קטנות מאוד, למשל ראיתי פעם מתקנות ג'רבא שלא להשיא ילדים פחות מגיל 10 כיון שהם לא בשלים מספיק… אבל ברור שמי שהיתה לו אשה ברת דעת היה נוהג בה כדברי הרמב"ם שציינתי שאל"כ הוא סותר דבריו. כבר הרמ"א כותב לפני 500 שנה שנשים שלנו חשובות הן ויש להן דינים וגדרים אחרים [לגבי מצוה הסיבה בפסח ועוד]. עוד לא היתה חילוניות אז.
    ב. מה שנשים לא למדו מקצועות חופשיים זה נכון, אבל ראשית גם הגברים היהודים היו מנועים מכך בהוראת השלטונות האנטישמיים, ושנית הנושא של כל כבודה בת מלך פנימה אינו מפחית מכבוד האשה אלא מגדיר את תפקידה בחיי המשפחה, בהיותה עמוד השדרה המשפחתי, וכן את צניעותה ועדינותה.
    ראה אין ספק שהעולם השתנה, וגם העולם החרדי חי בתוך העולם המערבי וזה ברור, אבל כאשר אתה מסתכל על הנושא של ערכים חיוביים ככלל, תעמיק יותר, ותראה את המערך העצום של הנושא של חסד ותמיכה בחלש ואהבה לכל אחד וכו' וכו', ערכים שבעולם הקדום היו מופקעים לחלוטין, ומלבד העם היהודי העולם כולו היה אכזר ומרושע, תלמד קצת את ההיסטוריה של ימי הביניים ואחורה… כך שאין ספק שאת כל הערכים המקובלים היום של נתינה וסיוע ועוד העולם כולו שאב מהתורה.
    שנית והוא ענין עמוק יותר וכבר כתבתי לך על כך, הנושא הכי חשוב הוא לתפוס שלעולם לא תדע שהערך שלך הוא אמיתי וצודק כל עוד הוא לא ערך אלוקי! ארגיז אותך מעט: כאשר היטלר שיכנע את העם המשכיל ביותר באירופה בכך שיש לחסל את היהודים לטובת העולם כולו, הם ראו בזה ערך מוסרי ערכי ראשון במעלה! זה הצלת האנושות! האדם מאוד מושפע, מאוד נגוע ואנוכי.
    הרבה משחקי חשיבה כבר נכתבו בענין זה, כדאי לקרוא בספר בעין יהודי של יוחנן דוד סלומון שכתב על כך הרבה.