שליח שלא עשה שליחות, האם יש לתת לו משהו?

שאלה:

שלום להרב

ששאל: אחד, שרצה לשלוח צדקה לעני שבא"י וביקש מן איש שמכיר האם יכול לשלוח לו ושהוא ישים בדואר כגי להגיע לעני ואמר הן, ושלח לו דרך אינטרנט בוויסטר אונין (WESTERN UNION) וגם אמר לו לשלם לו על טירחה לקחת הכסף ולשים בדואר $15. והסביר דוחק לא לאחר למסור כסף לעני מהר.

הבחור או איחר מפני אונס או היה עצלן, מה שנראה. מ"מ לא חשוב, אלא שבעל הכסף ביטל לזה לקבל כיון שלא עמד בדיבורו ולא עשה שום שליחות, וזה גרם צער להנותן. ומינה אדם הגון הרב וכשר במקומו שמיד עמד בזה.

שאלתו האם ה$15 דולר יחשב כמתנת מועטת ויש לפחות לתת לזה עצלן, או כיון שלא עמד בשליחות שביקשו לית לן כלום ושפיר עבד?

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

התשלום של $ 15 ניתנו כדמי שכר על הפעולה – ודינם כשוכר פועל והתנה שישלם לו. ואם התנה עם הפועל שיעשה את הפעולה מיד, והפועל התעצל ולא עשה זכותו של בעה"ב לשכור פועל אחר שיעשה לו את הפעולה, ואין חובה לשלם לפועל הראשון כלל. [מתנה מועטת לא שייך כאן, כיון שלא הייתה כאן הבטחה של מתנה, אלא שכר עבודה, וכשלא עשה עבודתו אין חובה לתת שכר].

בהצלחה.