חמשה שהשתתפו בתשלום דו"ח והאחד פעל לביטולו – למי שייכים המעות

שאלה:

שלום לכב' הרב,
קיבלתי דו"ח חניה ע"ס 500 וסיכמנו, הנוסעים, לשלם כ"א 100.
קיבלתי מהם 400.
כתבתי מכתב לרשויות והצלחתי בס"ד לבטל את הדו"ח,
מהי שורת הדין, האם עליי להשיב את כספם?

תשובה:

שלום וברכה,

הנוסעים שהסכימו להתחלק בהוצאות – לא משנה אם הוחלט כך משום חובה הלכתית, או מהסכמתם המלאה – נחשבים שכולם ביחד חייבים לשלם את הדו"ח לרשויות. והנהג שגבה מכולם הוא שליח שלהם לגבות מהם ולשלם את הדו"ח לרשויות.

ושליח שגבה חוב מהמשלח, ואח"כ פעל לביטול החוב, המעות חוזרות למשלח. וכמו כן בשעה שהנהג פעל לביטול הדו"ח המעות חוזרים לבעליהם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קפג סעיף ט ובש"ך שם ס"ק טו וס"ק יז. וש"ך ריש סימן שלב גבי שליח שנשלח לשכור פועלים בד' זוזים ושכר בג' שהזוז הרביעי למשלח.