לומר לקונה שהספר תורה לא מהודר

שאלה:

אדם שקנה ספר תורה והראו לו את הכתב ולא רצה ללכת להתייעץ וסמך על המוכר .לאחר סיום כתיבת הספר הגיע "רב" שהשתלח בספר וטען שהוא לא מוהדר וכו' .האם יש איסור הלכתי שלאחר מעשה ותשלום להביע דעה רעה כנגד הספר?

תשובה:

שלום וברכה,

הגמרא במסכת כתובות דף יז ע"א אומרת שאדם שקנה מקח מהשוק, אסור לאחרים לומר לו שעשה מקח רע, אלא צריכים לשבח את המקח בפניו. טעם האיסור כדי שלא לצער את הקונה. ודייק החפץ חיים (הלכות רכילות כלל ט ובבאר מים חיים ס"ק לד) מדברי הגמרא שאמרה שאם קנה 'מהשוק', שדווקא אם קנה מהשוק, ולא ניתן לבטל את המקח או לדרוש את האונאה. אבל אם קנה מאדם מסוים שרימהו, וניתן לדון עימו, מצווה לומר לו שפלוני שיקר עליו, כדי להעמידו בדין.

במקרה שלך שאין אפשרות לבטל את המקח, אלא העניין אם הספר תורה מהודר או לא, אסור לומר לקונה שהקנייה לא הייתה מוצלחת.

בהצלחה.