מעט מגדלותו של הגר"א מוילנא / ירידת הדורות

שאלה:

שלום לרבנים אשמח להבין מה בין ראשונים לגדולים של ימינו מה הכי גם הם היו בשר ודם מה היה מיוחד בראשונים תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בנושא ירידת הדורות, אולי אם נלך עוד קצת אחורה זה ימחיש יותר את הענין. למשל תקופת הנביאים, ישעיהו ירמיהו, הם גם היו בשר ודם! אבל הם פשוט שוחחו עם בורא עולם על בסיס קבוע… זה בכלל לא בתפיסה שלנו שאדם בשר ודם ילוד אשה יכול לקבל נבואה וגילויים שמימיים לגמרי! זה אדם בעל נשמה אחרת לגמרי, בעל עוצמה רוחנית אדירה בלתי נתפסת! כך גם לגבי רבותינו הראשונים, עוצמתם הרוחנית היא משהו שכלל לא מוכר לנו ולא בתפיסתנו, הראייה שלהם וההבנה, הן בתורה והן בהשגת האלוקות זו בחינה אחרת לגמרי, ומי שלומד בספרי הקודש יודע להבחין ירידת הדורות עצומה ונוראה מלפני מאה שנה לימינו אנו, לא צריך ללכת כל כך הרבה אחורה.

למשל, ידוע הסיפור ברבינו הגר"א מוילנא שחי בסך הכל לפני 250 שנה, שיום אחד נכנסו תלמידיו לבקרו בחול המועד סוכות וראו אותו שהוא מצטער. שאלוהו, רבינו על מה אתה מצטער? והשיב להם שבלילה נגלה אליו מלאך וגילה לו 256 פירושים על הפסוק "עלו זה בנגב"!! וכיון שהרהר בהם לפני ברכות התורה נשכחו ממנו. לימים סיפר שזה חזר אליו ואין כאן המקום להאריך בפרטי הענין. השאלה היא האם המציאות הזו נתפסת אצלנו בכלל?! וזה אינו סיפור מעשיות, הוא מופיע בספרו של תלמידו הגדול רבי ישראל משקלוב שהיה רבה של טבריה ואחר כך רב כל קהילת הפרושים בארץ ישראל. זה אותו גאון מוילנא שבגיל 6 שנים מסר פלפול מבריק בבית הכנסת הגדול בוילנא לפני כל ראשי הישבות והרבנים שם, ועוד כהנה וכהנה. על הגר"א העידו בניו וזה מופיע בהקדמה לשו"ע, שמיום עומדו על דעתו במשך עשרות רבות של שנים, היה כל מאכלו שני כזיתים לחם טבול במים ולא יותר! כזית בבוקר [כחצי פרוסה] וכזית בערב. היה ישן ביממה 4 פעמים חצי שעה. שלוש חצאי שעות בלילה וחצי שעה אחת ביום. שעתיים ביממה מחולקים לארבע, כל ימיו! כל שאר הזמן עסק בתורה במלוא ההיקף והעיון. זה איש אחר… וזה היה לפני 250 שנה… לא בתקופת הראשונים.