מלאכת דש בגידולי קרקע

שאלה:

שאלה בנושא מלאכת דש.
הרמבם פוסק שהדישה היא רק בגידולי קרקע.אז מדוע מי שחולב בהמה – שאינה גדולי קרקע, גם חייב משום מפרק (תולדת דש)? תולדה חמורה מאב המלאכה?!

תשובה:

שלום וברכה

זה לא ענין של חמור יותר או קל יותר, האב מלאכה הוא בגידולי קרקע, התולדה אומרת שאותו רעיון שיש באב, לפרק דבר ממקום גידולו, קיים באופנים אחרים שיש עקירת דבר ממקום גידולו, כמו חליבה. ראה רמב"ם שבת פ"ח ה"י, ותוס' שבת עג ב.