מים שמחלחלים לדירת מפיצוץ צינור של השכן

שאלה:

יש לי נזילה מהגג מהשכן שעלי, הוא טוען שהוא פטור לפי שו"ע חו"מ קנה-ד. מה הדין בימנו, האם הוא חייב לתקן, האם חייב לתקן גם את התקרה שלי מהטיח שנפל?

בתודה שמואל

תשובה:

שלום רב,

בעל הצינור חייב לשלם על תיקון הנזילה, ואין ראיה מדברי השו"ע לשאלה הנ"ל מכמה טעמים. וראה מקורות.

לגבי תיקון הטיח שנפל, אם לא ידע בעל הצינור מהנזילה פטור מתשלום הטיח שניזוק. אם ידע מהנזילה והתעצל מלתקן, נחלקו הפוסקים האם מים שמחלחלים דינם כבור המזיק, ופטור על הכלים או כאש וחייב על הנזק.

מקורות:

הפוסקים מחייבים בזמנינו את בעל הצינור לתקן את הנזילה מכמה טעמים. א' חוק בתים משותפים. ב' דברי הנתיבות שאם התיקון יקר לא נאמר הדין של השו"ע. ג' מכיון שכיום אין זה שימוש רגיל שאדם עושה בדירתו  כשהצינור נוזל וזה דומה למש"כ שם במקרה של שימוש במים מרובים. (ראה שו"ע סי' קנה ס"כ, חזו"א ב"ב סי' יד ס"ק יג נתיבות סי' קנה סק"ג)

לגבי תיקון הטיח, עיין בעלון המשפט מספר 43 מאמר נרחב