האם חייב לשלם לרו"ח על זמן שהעסק לא היה פעיל

שאלה:

לסבא שלי יש חנות שבה הוא עבד מספר שנים.

במשך מספר רב של שנים היה לו רו"ח שסבי היה משלם לו כל חודשים תשלום גלובלי שכלל הנהלת חשבונות, דוח שנתי יעוץ וכו'.

מחודש מרץ  2017 סבי אושפז בבית חולים והפסיק לעבוד.

כיוון שהוא לא יכל להגיע לרו"ח שלו הוא ביקש ממני (אציין שאני רו"ח – אני לא גובה כמובן תשלום). לבצע את הדיווחים השוטפים למס הכנסה מע"מ וכו' בגין חודשים 2.2017- 1 בחודשיים 3-4.2017 יצרתי קשר עם הרו"ח הסברתי לו שסבי חלה וכו' וכיוון שהוא לא עובד יותר אני אטפל בכל הקשור לדיווחים. אציין כי בגין חודשים אלו הרו"ח דיווח דרך האינטרנט למע"מ שלא היתה פעילות (דוח 0).

הרו"ח פנה אלי בבקשת תשלום עבור החודשים 1-4.2017 בטענה כי התשלום הינו יחסי עבור 4 חודשים. אני מצידי טוען כי לא היתה שום פעולה מצידו (למעט 5 ד' עבודה בחודש 3-4.2017 שעל זה אני מוכן לשלם סכום סימלי). אבקש דעתך התורנית בנידון

תשובה:

השוכר פועל או שכיר ומסכם עימו שכר קבוע כל זמן שלא הודיע לו שהוא מפסיק להעסיק אותו הרי השוכר חייב לשלם לפועל או הקבלן את שכרו.

ועל כן אם לא הודעתה לרו"ח שאינך רוצה להמשיך להעסיק אותו אתה חייב לשלם לו כמסוכם אולם משעה שהודעתה לו שאינך רוצה שיהיה רו"ח שלך אינך חייב בשכרו. ועם עבד עבורך לאחר שהודעתה לו שאינך מעוניין שיהיה רו"ח שלך חייבים לשלם על העובדה מחיר שמשלמים בשוק עבור עבודה זו.

אולם אם המנהג המקובל בשוק רו"ח שעל עבודה קטנה כזו משלמים שכר מועט ואין גובים שכר מלא צריך לשלם כפי המקובל.

הרבנים המשיבים: גבריאל לומברד אשר דזימיטרובסקי אברהם בוטרמן