נושא: הנחה על תשלום מראש

שאלה:

הזמין יום בבית מלון דרך ארגון שמשמש כמתווך, התשלום היה אמור להיות ₪600, וכעת הציע לו האחראי שישלם בהעברה בנקאית (במקום בכרטיס אשראי) ויקבל מחיר ₪520, הוא טוען שרוצה כבר לשלם לבית מלון, ולכן מוכן להפסיד. האם יש כאן איסור מצד הקדמת התשלום?

תשובה:

אם משלם למתווך את הכסף והמתווך חייב למלון הרי התחייב לשלם 600 שקל בכרטיס אשראי לזמן מאוחר ועל ידי שמקדים את התשלום לזמן מוקדם יותר מוזיל לו את המחיר הרי זה רבית.[1] אולם היינו דוקא אם מחמת העברה בנקאית יקבל המתווך את הכסף מוקדם יותר אולם אם בשני האופנים יקבל המתווך את הכסף באותו זמן אלא מסיבות שלו רוצה את התשלום בהעברה בנקאית ומחמת כן מוזיל את המחיר מותר לעשות כן. שהרי אין מוזיל מחמת שמקדים כסף ואינה הלואה.

ובאם התשלום ישירות למלון ואת ההוזלה עושה המתווך מותר ואינו רבית שאין מקבל הכסף עושה הנחה אלא אדם אחר ואינו רבית הבאה מלוה למלוה. [2]

[1] וכמבואר ברמ"א יו"ד סימן קעג' סעיף ז' המפרש שאם יקדים לו הלוקח כסף המכר יוזיל לו אסור אף ביש לו.

[2] לא אסרה תורה אלא רבית הבאה מלוה למלוה סימן קס' סעיף יג'

הרבנים המשיבים: גבריאל לומברד אשר דזימיטרובסקי אברהם בוטרמן