צינור משותף שהתפוצץ – מי משלם על התיקון?

שאלה:

שלום וברכה,
בניין משותף עם 10 דירות. צינור הביוב שנמצא בשימוש אצל 4 משפחות בלבד – התפוצץ, והביוב גורם להצפה בדירה התחתונה, וכן זרימה חופשית של הביוב החוצה. עלות התיקון של החלפת הצינור עולה אלפי שקלים. השאלה הנשאלות:
א. האם השכנים שהביוב שלהם אינו זורם בצינור זה, אמורים להשתתף בתשלום?
ב. חלק מעלות התיקון כולל פירוק הריצוף בחצר של אחת המשפחות (בקומה התחתונה), ותיקונם מחדש. האם עלות זו צריכה להתחלק בין השכנים, או רק המשפחה שהחצר שייכת לה צריכה לשאת בהוצאה זו?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

תשלום התיקון מוטל על כל דדירי הבניין שהם בעלי הצינור – מאחר ורכושם מזיק למספר שכנים.

כל השכנים צריכים לשלם את עלות פירוק ותיקון רצפות השכן – מאחר וזה צורת תיקון הנזק.

שנה טובה כתיבה וחתימה טובה

נפתלי בן חיים

מקורות:

כלל בידינו: רכוש של אדם שמביא נזק ישירות לשכן, צריך המזיק למנוע את הנזק. וכדברי השו"ע (חו"מ סימן קנה סעיף כ): "ראובן  חפר גומא בחצירו שמי גשמים יקלחו לתוכה, וכשרבו המים בוקעין ועוברים דרך חומות מרתף שמעון, חייב ראובן לסלק היזקו". במקרה דנן שהרכוש שמזיק הוא רכוש משותף, צריכים כל בעלי הציינור לסלק שלא יזיק הצינור שלהם, ולא משנה אם הם משתמשים בו או לא. וכן פסק בספר ועד הבית בהלכה (פרק ז שאלה ז).

הדרך לתיקון הצינור הוא לפרק את הרצפות ולהחזירם, ולכן נחשב לחלק מתיקון הנזק, ולכן כל בעלי הצינור צריכים להשתתף בעלות זו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    כשאמרת כל השכנים הכוונה לכל אלו שהצינור בבעלותם או שמא כל השכנים ממש?
    תשובה: כל בעלי ה10 דירות הם בעלי הצינור ולכן כל ה10 דיירים צריכים לתקן זאת.