שוכר שעזב את הדירה באמצע הזמן והביא שוכר אחר תחתיו.

שאלה

חוזה שכירות לשנה ואם תוך כדי השוכר רוצה לצאת צריך השוכר להביא שוכר חדש

השוכר לאחר חצי שנה הביא שוכר חדש ונעשה חוזה חדש ביניהם.

לאחר חודש עזב השוכר החדש, המשכיר טוען שמגיע לו ממון מהמשכיר הראשון

מה הדין

תשובה

אם הביא השוכר הראשון שוכר אחר תחתיו שישכור למלוא זמן השכירות הנותר דהיינו לחצי השנה שנותר מזמן חוזה הראשון וחתמו חוזה שכירות על זמן זה קיים השוכר הראשון את התחייבותו למצוא שוכר אחר ופטור מלשלם אף עזב השוכר השני בתוך הזמן אולם השוכר השני לא חתם חוזה לזמן הנותר אף שדיברו בעל פה שישאר זמן רב לא העמיד השוכר הראשון שוכר תחתיו לכל זמן החוזה וחייב לשלם או להעמיד שוכר אחר. [1]

והמודד האם השוכר השני הוא ממלא מקום של השוכר הראשון או שהוא שוכר חדש מהבעלים הראשנים באם את כל הסיכומים עשה השוכר השני עם בעל הדירה והשוכר הראשון שלח את השוכר השני אל הבעלים והם סגרו את השכירות בניהם סימן שפקע שכירותו של השוכר הראשון והעמיד שוכר אחר במקומו. אולם אם את כל הסיכומים עם השוכר השני עשה השוכר הראשון ורק את שטר השכירות חתם המשכיר עם השוכר השני סימן שהשוכר השני ממלא מקום של השוכר הראשון ועדין השוכר הראשון עומד בחיובו לדאוג שהיה שוכר לדירה באם השוכר השני יחזור בו.

[1] חו"מ סימן שיב' סעיף ז' וכאן עדיף שהיה תנאי מפורש שלא יוכל השוכר לעזוב את הדירה אם לא הביא אחר תחתיו.

הרבנים המשיבים: אברהם בוטרמן גבריאל לומברגד ואשר דזיטרובסקי