הנולד מאישה יהודיה ואב גוי

שאלה:

ב"ה
שלום רבנים,
יש לי שאלה בבקשה:
שמעתי שיש דעה מתוך הפוסקים, של הגאון מליסא ע"ה (לא יודע בדיוק איפה כתב את דבריו), שטען שהוולד הנולד מאשה יהודיה שהתעברה מגוי, צריך לעבור גיור. האם יש עוד פוסקים שפסקו כמוהו?
כל טוב

תשובה:

שלום רב,

שיטת רש"י בקידושין עה,ב וכן נראה מהתוס' שם שגוי הבא על בת ישראל הולד כשר (ואינו ממזר) רק לאחר גירות. כלומר, הוא נחשב לגוי. (ראה פסקי תוס' שם אות קמב, ובפתחי תשובה אבה"ע סי' ד' ס"ק א' שהרחיב בסוגיה זו).

אולם כמובן להלכה נפסק שגוי הבא על בת ישראל הולד יהודי גמור. ומה ששאלת על דעת הגאון מליסא, אכן תשובתו נמצאת בשו"ת חמדת שלמה אבה"ע סי' ב' שהוא חשש לדעת רש"י וביאר את דבריו ויישב את שיטתו מכמה קושיות. עיי"ש. והחמדת שלמה שם סי' ג' חולק עליו ולדעתו גם לדעת רש"י בעצם אין צריך גירות.