פונדקאות ופדיון הבן

שאלה:

שלום,
זוג יהודים שלא הביאו ילדים לעולם, פנו לאם פונדקאית. זרע וביצית שלהם, אך הפונדקאית גויה. נולד בן. האם הוא יהודי? מה לגבי פדיון הבן?

תשובה:

שלום רב,

שאלה זו נידונה בין פוסקי זמנינו ואין הכרעה, ולכן כמעט כולם מסכימים שהילד יהיה ספק יהודי, וחייב לעבור גיור לחומרא. ואם כך, לגבי פדיון הבן, הוא יצטרך להיפדות ללא ברכה – מספק.

בקובץ תחומין לח, העלתי אפשרות שאם האישה תטבול לנדתה במהלך ההיריון יתכן שיש צד שזה יועיל עבור העובר שלא יצטרך גיור לפי הצד הזה. אבל זה ברור שהרעיון לא נועד לחסוך גיור לאחר שיוולד חלילה. משום שכאשר יש ספק גוי, א"א להסתמך על צדדים שנויים במחלוקת ומחודשים. אבל אולי זה יועיל אם זה גם ייעשה כדי שמבקרה שיש אי נעימות גדולה שאנשים ידעו שהילד אינו שלהם (לא לא יעשו ברכה בפידיון הבן), שאולי יוכלו לברך בצירוף הטעם של כבוד הבריות שיש שכתבו במקרים דומים שמשום חשש כזה מותר לברך ברכה לבטלה.