עליית כהן שלישי / צניעות לאשה נשואה / ברכות התורה לאשה

שאלה:

לשיטת הרב עובדיה זצ"ל,
1.במנחה של שבת, מה הדין אם קראו לכהן לעלות
שלישי?
2. האם לאישה נשואה, מותר ללכת בפיגמה בבית הוריה כאשר הוריה ואחיה נמצאים שם? האם חייבת בכיסוי ראש שם?
3. בסיום תפילת שחרית, הגבאי מוציא בקבוק ערק ונותן למתפללים לשתות מעט. האם זה מותר? מה הדין לסעודה שלישית בבית הכנסת, האם מותר ערק?
4.מה הדין לאישה שקוראת ברכות התורה כחלק מברכות השחר אבל לא לומדת תורה בכלל במשך היום?

תשובה:

שלום רב

  1. הוא אינו רשאי לעלות [גם למנהג הספרדים שאפשר להעלות כהן באמצע שבעת הקרואים על ידי שמכריזים אף על פי שהוא כהן, זה רק כשכבר עשו סדר של כהן לוי ישראל, ראה משנה ברורה בסי' קלה ס"ק לא].
  2. פיג'מה צנועה יש להקל, אבל לא מכנסיים ולא משהו פתוח. יש צורך בכיסוי ראש.
  3. אני מבין שכוונתך בשבת, ודאי אסור לשתות אפילו טיפת ערק לפני קידוש. בסעודה שלישית למה לא?
  4. אשה מברכת ברכות התורה, ותאמר פסוקי יברכך, גם קריחאת שמע מבחינתה זה לימוד תורה כיון שאינה חייבת במצוה זו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לגבי שאלה 2. מה הכוונה לא מכנסיים? השאלה היתה לגבי פיגמה שהיא מכנס וחולצה.

    לגבי שאלה 3. כוונתי לגבי יום חול. וחוץ מזה, מה הכוונה למה לא? האם מותר לשתות אלכוהול בבית כנסת?
    לגבי סעודה שלישית, מה הדין אם מיד לאחר מכן יש תפילת ערבית? אין חשש לשכרות?

    לגבי שאלה 4- שאלתי לגבי אישה שלא קוראת קריאת שמע אלא רק ברכות השחר.

  2. אם מדובר במכנסיים אסור.
    אני מניח שלא מדובר בשתייה של בית מרזח אלא בטעימה קלה של שמחה, וכיון שנהגו היום לעשות קידושים ושמחות של מצוה בבית הכנסת יש להקל, כשהכל נעשה בדרך כבוד וידידות לאחדות בני הקהילה.
    שוב, איזה חשש שכרות יש בכוסית ערק? כמה שותים שם?
    שתאמר את הפסוקים הנ"ל.