מתנה לשליח

שאלה:

מנהל דירות שנשלח ע"י בעל הדירה לקנות ריהוט לדירה ורוצה המנהל שירשמו לו מחיר גבוה יותר עבור המכירה כדי שהוא יקבל את ההפרש האם מותר

וודאי שאסור לרשום מחיר גבוה יותר שנחשב גנבה מבעל הדירה אלא אף אם מבקש הנחה והמוכר מוכן לתת לו אלא שהוא מבקש לקבל את היתרה נחשב הדבר כמתנה לשליח ובסי' קפג ס"ו מבואר בשו"ע שכל מתנה שניתנה לשליח צריכים לחלוק המשלח והשליח לכן אינו יכול לקבל את ההפרש לבד

ב.

אולם שמחות שיש לו קרן לתת הנחה לזכאים וביקש צד א' הנחה והצד השני אינו זכאי האם צריך לחלוק את ההנחה עם הצד השני

תשובה

אמנם נחשב שנותן רק לצד הזכאי ואינו דומה לסי' קפג ס"ו הנ"ל שמתנה לשליח זוכים שניהם כיון שכאן אינו נותן את ההנחה כחלק מהתשלום של האולם דבעצם הקרן הזאת נותנת לזכאים אלא שאינו נותן סתם אלא אם עשו אצלו שמחה , אך כיון שההתחייבות לכל צד לשלם חצי ההוצאות וא"כ אם קבל הנחה אינו יכול להחשיב זאת לעצמו שא"כ לא היו לו הוצאות כ"כ לכן עדיף לשלם תחלה את הכל ולקבל אח"כ מבעל האולם את ההנחה כמתנה מהקרן לזכאים

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי