קנתה פאה לא בצבע שלה

שאלה:

קנתה פאה ומסרה לפאנית שתתאים לה והתברר שלא בדיוק הצבע שלה ובהיות והיה בר- מצוה של נכדה ולא היה מספיק זמן להחזיר למוכרת לבשה את הפאה ואח"כ ביקשה מהמוכרת להחליף לצבע המתאים או להחזיר את הכסף והמוכרת מוכנה להחזיר כמו לקנות פאה ביד שניה  דהיינו חצי מחיר והשאלה האם יש כאן מקח טעות

תשובה:

אם הטעות בצבע הוא של המוכרת דהיינו שהתבקשה להתאים את הצבע הנכון א"כ יש מקום לדון בזה משום מק"ט שהטעות שלה ואע"פ שפסק בשו"ע סי' רלב ס"ה שאם נשתמש במקח אחר שראה המום הר"ז מחל וה"ה הובא בסמ"ע שם סק"י שדבר שאפשר להבחינו לאלתר אפי' לא השתמש בו אינו חוזר מ"מ כתב בפת"ש סק"א בשם אורחות משפט שאם קנה סוס ובאמצע הדרך התגלה בו המום והוכרח לחזור עמו ובדעתו לתבוע מק"ט לא נחשב למחילה כיון שהיה אנוס וא"כ בנד"ד לפי ראות עיני הדיין האם א"א היה לבוא לבר- מצוה בפאה אחרת יש להחשיב כאונס . אך אם בחירת הצבע נעשה ע"י הקונה ודאי אינו מק"ט שאינו מום ויש שלכתחילה קונים לא אותו צבע בדיוק רק דומה

הרב דרבמדיגר והרב מרקובסק