תביעת המשאיל כעבור זמן כשלא בדק בשעת ההחזרה

מוצר ששאלתי מחברי והשבתי לו אותו באמצעות שליח, זכורני בפירוש שהחזרתי אותו כמו שקיבלתי והוא בעת קבלת המוצר לא בדק איך קבלו. כעת לאחר חצי שנה הוא פנה אלי ואמר שחסר בו חלק, האם תביעתו ממני צודקת?

תשובה:

שלום רב,

במידה ולפי דברי המשאיל החלק הזה אבד לו לפני שהוחזר לו  החפץ, ובמידה והמשאיל עוד לא תבע את החפץ בזמן ששלחת  (נתיבות שמא א), ובמידה והמשאיל לא יזם את ההחזרה על ידי שליח  אתה חייב לשלם לו כי אחריותך על החפץ לא מסתיימת עד שיגיע החפץ לידו (שו"ע שמ ח וראה נתיבות רצא כד)

במידה והמשאיל תבע כבר את החזרת החפץ ואין רצונו שתשתמש בו עוד אז אתה נהיה שומר שכר ואם מסרת לשליח(שומר חנם) שהמשאיל כבר מסר לו חפצים (הגם שלא אמר לך לשלוח דרכו )  הרי שאם פשע השליח מתחייב אותו שליח לשלם. ולפי דעת חבל ראשונים הובאו ברמ"א רצא כד אם ידוע שהוא  פשע יש פוטרים (ראה נתיבות חידושים מג) ואם אינו ידוע מה קרה לחפץ שהשליח לא נמצא בפנינו  לדעת הנתיבות אתה חייב ובמקרה הזה גם הקצה"ח (שמ ד) יודה לו  (כיוון שהחלק לא נמצא) ואם מסרת למי שאינו רגיל המשאיל להפקיד אתה חייב בכל מקרה .