מסעדה של אדם דתי ללא תעודת הכשר

שלום.
מה ההלכה אומרת לגבי אכילה במקום ללא תעודה, כשבעל הבית מעיד על עצמו ששומר כשרות?
האם יש הבדל בין אדם פרטי לבעל עסק?
האם זה מנהג או הלכה?
מה המקור?
תודה

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני אם מדובר באדם ירא שמים הוא נאמן לומר שהאוכל כשר, שהרי עד אחד נאמן באיסורים. הבעיה היא שאנחנו לא מכירים את האיש, רק רואים שיש לו כיפה גדולה… וזה לא תמיד אומר… לכן מאוד חשוב לבקש תעודה כך יודעים שהמקום מפוקח והכל בסדר. כמובן בעסק מסחרי זה הרבה יותר משמעותי, כיון שהבעיות הן רבות, הבישול הוא סביב השעון והכמויות עצומות, וממילא הפיתוי להעלים עין מבעיות הוא גדול. כמו כן יש הרבה שאלות שמצריכות הכרעה של תלמיד חכם, אדם שאינו תלמיד חכם יכול לחשוב שזה בסדר ואיננו יודע את הבעיה. בבית פרטי יותר קל. אבל שוב, יש לדעת שמדובר באדם ירא שמים.