נאמן כשרות

שאלה:

שלום כבוד הרב האם המושג "נאמן כשרות" הוא מושג שגם מופיע בבדצים המפורסמים והאם אפשר לסמוך עליו לכתחילה? תודה רבה וישר כוח

תשובה:

שלום וברכה

נאמן כשרות זה מושג קצת בעייתי ואסביר: בשונה ממשגיח כשרות שעבודתו היא רק ההשגחה, ובכשרויות מהודרות הוא גם מקבל את שכרו ממערכת הכשרות ואינו תלוי כלל בבעל העסק, נאמן הכשרות הוא אדם שעובד בעסק במטבח או בנקיון וכל דבר אחר, אלא שהוא אדם שומר מצוות וממנים אותו לשים לב למה שקורה מבחינת כשרות. יש בזה כמה חסרונות: א. הוא הרבה יותר חושש מבעל העסק, כי הוא בעצם ללא כל גב של מערכת כשרות, הוא שכיר בעסק כמו שאר הפועלים. ב. הוא נטול הכשרה מקצועית של משגיח מוסמך. ג. הוא עסוק גם בעבודתו השוטפת. לכן אין לסמוך על נאמן כשרות בלבד כשאין גורם מוסמך שמשגיח, אלא אם כן מדובר בחנות של אדם חרדי שיש לו אינטרס אישי שהכל יהיה טוב ולא יכשיל את הרבים [קשה לדעת כשלא מכירים אישית], והוא ממנה אדם בעל יכולות וידע מתוך רצון אישי.

לכן בכשרויות המהודרות לא תמצא דבר כזה…