חיבור סיפון בשבת – בניין בקרקע

בשבת הילד הוציא את הצינור שמתחת לכיור מחיבורו לקיר [החיבור אינו ע"י הברגה וכדומה אלא פשוש הכנסת הצינור לחור בעומק 5 ס"מ זהו צינור פשוט] והסתפקתי אם מותר להחזיר מצד אחד הרי זה חיבור לבניין ואסור משום בונה שהרי אינו עשוי להוציא ולהכניס מצד שני הצינור מצידו השני מחובר לכיור שמחובר לקיר א"כ זה אינו חיבור ממש שהרי כבר הוא מחובר מה באמת הדין?

תשובה:

שלום רב

גם באופן זה נחשב החיבור כבנין ממש. ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' שיג סעי' א, שם מבואר שנגר – בריח שהיו רגילים לקבוע בתוך חור שבריצפה, כשאין עליו תורת כלי וכל כולו אינו אלא בריח, יש לתלותו בחוט שאז ניכר שהוא כלי המיועד לנעילה ואין כאן בנין בקרקע. והיינו, שלמרות שהוא קשור כבר בחוט לבנין עדיין צריך להגיע לסברא שהוא נחשב כלי – בריח לדלת המשמש לנעילה, ולולי זאת אכן היה אסור לנעול בו. ממילא כאן שאכן מדובר בבנין ממש, לא יועיל מה שהוא כבר מחובר בצידו השני. זאת מלבד הסברא הפשוטה שיש בענין זה בנין כיון שאתה מתקן את הסיפון ומוסיף על קביעותו חיבור נוסף.