פתיחת צינור מזגן סתום בשבת

שאלה:

שלום לכב' הרב, בשבת בבית הכנסת התחילו לרדת טיפות מהתקרה, התגלה שהתינור בו שיוצאים המים של המזגן נסתם. האם מותר בשבת לנשוף בפה לתוך הצינור על מנת שתפתח הסתימה והמים יחזרו לזרום או שיש בכך בעיה ? תודה !

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה יש להקל בזה משום צער הרבים ומשום פסידא. כמובן אסור לפרקו ולהרכיבו, רק לנשוף בו כשהוא מחובר אם זה מועיל…

מקורות:

בשו"ע סי' שלו כתב שצינור שעלו בו קשקשים אסור לפותחו בשבת, רק בשינוי ומשום פסידא, על פי זה הורה הגרי"ש אלישיב לאסור פתיחת סתימה בכיור על ידי פומפה וכדומה, אולם הגרש"ז אויערבך התיר בשעת הדחק, משום שבגמרא בכתובות ס א נראה שעיקר הסיבה בצינור היא משום שעל ידי הסתימה הוא נראה כחלק מהקרקע ולא ניכר שהוא כלי לעצמו, סברא זו לא שייכת בסתימה בכיור או בצינור המזגן, ראה בענין זה בארחות שבת פרק ח הערה לח.