סגירת קופסאות ואקום בשבת

שאלה:

כיום יש קופסאות זכוכית עם סגירת ואקום לשמירה על הטריות של הירקות. המכסה מונח על הקופסא, ללא סגירה, ובאמצעות משאבה ידנית המונחת על המכסה שואבים את האוויר מתוך הקופסא ואז המכסה נתפס על הזכוכית. השאלה האחת האם בשבת מותר לפתוח את הקופסא? בפתיחה משתחרר בואקום. השאלה השניה האם מותר בשבת לסגור הקופסא באמצעות משאבת הוצאות האוויר הידנית?

תשובה:

שלום וברכה

אני לא רואה הבדל בין קופסה זו לשאר קופסאות שעל ידי הברגה שהתירו הפוסקים, או משום שזה מיועד לפתיחה וסגירה בו ביום [בעל התניא, הובא במשנה ברורה בתחילת סי' שיד] או בגלל שכך הוא דרך השימוש ולא בנין, והמכסה והקופסה אינם מתאחדים מבחינה רעיונית להיות דבר אחד.