לווה שהחזיר באיחור, אם חייב לפצות על ירידת המטבע

שלום לרבנים,

אם אדם קיבל בטעות כסף, וכמובן היה צריך להחזיר, אך התחמק ולא רצה להחזיר, ועברו מספר שנים טובות.
וכעת הוא נתבע שוב על הכסף, וכמובן שעקב השנים הרבות שעברו יש ירידת ערך של סכום הכסף.
האם לפי ההלכה אפשר ומותר לדרוש ממנו תוספת הצמדה למדד? או לכל הפחות את הפסד ירידת ערך הכסף עקב השנים שעברו? (הוא הרי נהנה מהכסף כשהיה שווה יותר מאשר שווה היום).
ואיך מחשבים ירידת ערך שכזו?

תודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לפי ההלכה לא ניתן לדרוש תוספת מדד. אם הלווה רוצה להוסיף תוספת זו כדי לצאת ידי שמים ושהמלווה ימחל לו על העוול שעשה בדחיית התשלום, יש מצדדים שאין איסור ריבית.

מקורות:

לעניין איסור ריבית בהצמדה למדד עיין בספר ברית יהודה פרק כד הערה יח.

לעניין אם יש חוב להוסיף ירידת המטבע מעיקר הדין, עיין נתיבות סי' עד סק"ה.

לעניין פיצוי לצאת ידי שמים, עיין מנחת שלמה ח"א סי' כז.