שימוש במזגן בשבת

בסד
שלום רב
האם מותר לכוון מיום שישי שעון שבת שיפעיל את המזגן בחדר שלי ?
אני לא יודעת האם המזגן אינוונטר או לא. המזגן משנת 2010 -2009 .תדיראן קרייר באנגלית.
אני לא יודעת אילו חיישנים יש לו וחוששת שהוא יפעל בשבת . מזג האוויר צפוי להיות חם מאוד ככל שמתקרבים לקיץ ורוב הזמן אני נמצאת בחדר שלי.
אני רוצה לשמוע את דעת חזון איש בנושא.
חשוב לי מאוד להחמיר , במיוחד בכל הקשור לשמירת השבת קודש. בנוסף הוריי מדליקים מזגן בשבת רחמנא ליצלן בקומה ראשונה. האם מותר לי להשאיר את דלת החדר שלי פתוחה כדי שייכנס אויר ? בין היתר גם אויר של קומה ראשונה ששם פועל המזגן ?
אשמח לתשובה בהקדם.
תודה.

תשובה:

שלום רב

שנת היצור של המזגן אינה משנה, גם היום נמכרים מזגנים כאלו וכאלו, תשאלי בחברה אם מדובר במזגן אינוורטר, ואם מדובר בכזה, יש התקן שבת של משמרת השבת המיועד למזגני אינוורטר. אם מדובר במזגן רגיל ניתן להשאיר אותו על שעון שבת.

בנוגע למזגן שהוריך מדליקים באיסור, אסור להשאיר את הדלת פתוחה כדי להנות ממנו, אבל אין איסור לשהות שם בחדר כאשר הוא פועל. הוריך בהדלקת המזגן לא יכולים לאסור עליך את השימוש בבית, אולם אסור לעשות פעולות שמטרתן להנות מהמזגן. לכן אין לשבת בכוונה תחילה שם כדי להנות מהמזגן, ולא לפתוח את דלת החדר כדי שהאויר יכנס, אבל אם את רגילה לאכול שם את ארוחותיך לא צריך לקחת את הארוחה לחדר כדי שלא להנות מהמזגן. ראה משנה ברורה בסי' רעו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    ומה הדין אם היא לא מעוניינת באויר של המזגן שמגיע מהקומה התחתונה, אלא היא משאירה את הדלת פתוחה בכדי שיכנס אויר בכלל?

  2. למיטב ידיעתי אין כזה דבר, כיון שהמכון הטכנולוגי אם אינני טועה סובר שאינוורטר אינו אסור בשבת, אולם הכרעת רוב פוסקי ההלכה אינה כן.

  3. בסד
    הבנתי. ואם יתברר שהמזגן שלי אינו אינוונטר , כלומר מזגן רגיל אך ללא אופציית מצב שבת או התקן שבת מובנה. יש צורך להתקין פיקוד שבת ?
    מה דעת החזון איש ?

  4. עניתי שאין צורך. לפי החזון אשי יש בכלל בעיה עם שימוש בחשמל של חברת החשמל בשבת, אין לך אפשרות וצורך להקפיד על דבריו.