כיבוי אש בשבת

לכב' הרב שלום: אדם הוציא תקע של פלטה בשבת, מה היא ההגדרה מלאכה שעשה? ב. בשבת מעדתי לצד מכונת כביסה ונדלקה המנורה מה עלי לעשות ולתקן? תודה לרבני הוראה!

תשובה:

שלום רב

אדם שהוציא תקע של פלטה חשמלית בשבת עבר ראשית על איסור כיבוי, בפלטה יש גוף חשמלי שדינו כאש ממש, וכאשר מנתקים אותו מהשקע מכבים את האש. מלבד זאת, לדעת החזון איש הוא עבר בזה על איסור סותר, שכן כל חיבור מעגל חשמלי בשבת לדעתו יש בו בנין, ובכל ניתוק של מעגל חשמלי יש איסור סותר.

כאשר מעדת ונפלת על המכונה והיא נדלקה המעשה נחשב מתעסק גמור וכלל אינו מתייחס אליך ולא צריך תשובה. זאת בשונה ממי שסבר שפרי מסויים תלוש ומשך אותו ונמצא מחובר, שאף שהוא "מתעסק" ולא היתה כוונתו למלאכה, יש שסברו שעליו לעשות תשובה ואינו רשאי להשתמש במאכל בשבת, ראה עוד כאן.