בורר זבוב מתוך משקה בשבת

בסד
שלום רב
האם מותר להוציא שערה / חרק/ליכלוך באמצעות האצבעות מכוס יין או מים בשבת קודש ? או שזה בורר ?

תשובה:

שלום רב

בענין זה נחלקו הפוסקים, ידועים דברי המהריט"ץ שכתב: "אין בורר בלח וגם את הצירעה ישלח", כלומר כשדבר מוצק נמצא בתוך נוזל אין בזה איסור בורר לדעתו, ומותר להוציא צרעה זבוב וכל דבר אחר מהמשקה, אולם רבים חלקו עליו בענין זה, ראה ט"ז סי' שיט ס"ק יג ובביאור הלכה שם סעי' ד, שיש להוציא את הליכלוך עם מעט משקה שסביבו באמצעות כף וכך להמנע מאיסור בורר, כיון שלא מפריד ממש את הפסולת מאוכל. בחזון איש סי' נג החמיר, שאם נפלו כמה זבובים למשקה לא מועילה עצה זו, אלא צריך לשפוך מהמשקה עד שיצאו.